Vinsmagning er en svær disciplin. Det er i sig selv både svært at lære men også svært at starte med. Jeg har her lavet en simpel guide til hvordan du kan starte i dag. Den er nem at gå til, med tre overordnede temaer. Så find en god vin, enten en du kender eller en blindsmagning, og så kom igang!

  1. Farve
  • Bobler
  • Rød / hvid
  • Hvad kan farven sige 
  • Alder

Det første jeg gør når jeg får en vin i glasset er altid at bruge mine øjne. Hvilken farve er vinen og er der bobler i, er mine to første tanker altid. Farven og intensiteten af farven kan give klare præg på hvad du drikker og også få ting om hvad du kan forvente vinen smager af. 

Er vinen rød eller hvid og hvor dyb er intensiteten af farven. 

Orange kant på en rødvin kan enten betyde at vinen har alder eller den har fået en del fad. 

Intensiteten af farven, både i rød og hvidvin, kan ofte give et præg om hvilken drue vinen hovedsageligt er lavet på.

Hvidvin med gulligt skær kan ofte hentyde til at den har ligget på fad.  

  1. Duft 
  • Fejl / renhed 
  • find aromagrupper
  • 7-10 aromaer
  • hvad betyder duften for smagen 

Næste step er duft. Dette er det vigtigste step i smagning af vin. Din næse kan opfange flere aromaer end din tunge, og det er også her du danner dig det første indtryk af vinen. 

Det første jeg gør er altid at undlade at slynge vinen. Hvis du slynger vinen som det første er der chance for at du slynger flygtige aromaer væk, både de gode og de dårlige. Jeg dufter i første omgang ALTID efter om vinen har fejl, og dette kan være ekstremt svært at bedømme hvis aromaerne er slynget væk. 

Dernæst dufter jeg nu til vinen, igen uden at slynge den, for at finde de første duftaromaer. Her går jeg efter brede grupper af ting såsom gule frugter, mineralsk, citrus og hvide blomster. Det er her det første indtryk og de første tanker om vinen kommer til dig. 

Nu slynger du endelig vinen. I det næste step slynger du vinen for bedre at kunne dufte i dybden. De aromagrupper du fandt før skal nu uddybes så i stedet for gule frugter skal du finde mere specifikke ting såsom fersken, honningmelon og gult æble. Det er vigtigt for mig her at finde minimum 7-10 aromaer, så jeg kan danne mig et godt indtryk af vinen. 

Duften kan nemlig give dig et ekstremt godt indblik i hvordan vinen smager. 

  1. Smag
  • Tannin, syre, sødme og alkohol 
  • Smag – forbind med duft
  • Aromagrupper 
  • Smager det godt, kan du lide det

Nu skal du smage!

Det vigtigste her er at du smager med hele munden, sørg for at vinen rører både tunge, kinder, tandkød og gane. 

Tannin, syre, sødme og alkohol er de vigtigste ord her. Hvordan føles vinen i munden? Angriber den din gane, dannes der en stor mængde spyt under din tunge eller føles vinen sød. Hvor længe bevares følelsen af vinen i munden?

Dernæst ville jeg tage en tår mere. Hvad smager vinen af? Er det de samme noter som du duftede, eller smager den af mere eller mindre? Her er det vigtigt også at skrive ned hvad du smager, fersken, jasmin, honning og citron for eksempel.

Smag har en rigtig stor indvirkning på kvaliteten af vinen, er vinen i balance, smager den af meget eller smager den af for lidt, det kan gøre en kæmpe forskel for om du kan lide vinen. 

Det sidste step i smagningen er altid at bedømme om jeg selv kan lide vinen, hvis jeg godt kan lide den sørger for at overveje hvorfor jeg godt kan det, hvis nej tænker jeg selvfølgelig også over hvorfor jeg ikke kan lide den.

Husk, vin er en oplevelse. Det tager lang tid at kunne smage alle noter i vinen. Det er vigtigt det også er sjovt og at du nyder det.

God smagning!

Billede fra en blindsmagningskonkurrence jeg har deltaget i:)